ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Η Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κεραμικής της Μεσογείου (Association Internationale pour l’Étude des Céramiques Médiévales et Modernes en Méditerranée : AIECM3) είναι μια διεθνής ένωση που στόχο έχει να προβάλει και να ενισχύσει τη μελέτη των μεσαιωνικών και νεότερων κεραμικών που έχουν παραχθεί στη Μεσόγειο. Γεννήθηκε το 1992 ως AIECM2 με πρωτοβουλία της ιδρυτικής ομάδας ερευνητών της μεσαιωνικής κεραμικής που προέρχονταν από διαφορετικές χώρες της Μεσογείου.

Το 2012, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στη Silvès της Πορτογαλίας, αποφασίσθηκε να διευρυνθεί το ερευνητικό πεδίο της Ένωσης ώστε να περιλαμβάνει και τη νεότερη περίοδο. Έτσι γεννήθηκε η AIECM3. Η Ένωση διοργανώνει κάθε τρία χρόνια ένα μεγάλο συνέδριο και κατά περιόδους μικρότερα θεματικά των οποίων δημοσιεύει τα Πρακτικά. Στόχος των συνεδρίων αυτών είναι να παρουσιαστεί η αιχμή της έρευνας σε κάθε ειδικό πεδίο που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της μεσαιωνικής και νεότερης κεραμικής αλλά και να προκύψουν γενικότερα συμπεράσματα από τη μελέτη των κοινωνιών που παρήγαγαν, εξήγαγαν, εισήγαγαν και εν τέλει κατανάλωναν τα κεραμικά αυτά. Για το λόγο αυτό επιλέγονται θεματικοί άξονες που διευκολύνουν την ένταξη των ανακοινώσεων σε γενικότερες θεματικές ομάδες και την εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων.

Το επόμενο συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αθήνα από 21 έως 26 Οκτωβρίου 2018.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συνεργασία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών), της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής (Ίδρυμα Γ. Ψαροπούλου). Θα πλαισιώνεται από εκθέσεις μεσαιωνικών και νεότερων κεραμικών και εργαστήρια.

Οι θεματικοί άξονες του προσεχούς συνεδρίου είναι οι εξής:

– Εργαστήρια και κεραμική τεχνολογία

– Κεραμολογία και Αρχαιομετρία

– Η κεραμική ως παράγοντας εμπορικών σχέσεων και τα ναυάγια

– Η κεραμική ως παράγοντας κοινωνικής συνοχής ή διαφοροποίησης

– Νέα ευρήματα

Οι συνάδελφοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Συνέδριο με 20λεπτη ανακοίνωση ή αναρτημένη ανακοίνωση (πόστερ) παρακαλούνται να συμπληρώσουν το Έντυπο Εγγραφής και να το στείλουν το αργότερο ως τις 15 Νοεμβρίου 2017 στη διεύθυνση aiecm3athens2018@arch.uoa.gr

Το κόστος εγγραφής ανέρχεται στα 50 ευρώ (25 για φοιτητές) και περιλαμβάνει: το Πρόγραμμα και τις Περιλήψεις, την παρακολούθηση των συνεδριάσεων, την είσοδο σε δεξιώσεις, εκθέσεις και εργαστήρια και μία μονοήμερη εκδρομή στη Θήβα και Χαλκίδα. Λεπτομέρειες για τον τρόπο πληρωμής και προτάσεις για διαμονή θα ακολουθήσουν με τη 2η εγκύκλιο.